Kochani Trzecioklasiści, serdecznie dziękujemy za prawie dwa tygodnie wolnego :) Niesamowicie wypoczęłam przez ten czas - nareszcie się wyspałam, mogłam się spotkać z moimi Miśkami, więc praktycznie cały czas nie było mnie w domu, a co najważniejsze, wena twórcza wróciła i dlatego przychodzę z tym postem! Jeszcze dwa dni i upragniona majówka. Przygotowałam dla Was 3 przepisy na moje ulubione, przepyszne, idealne na ciepłe dni napoje. Ich koszt wykonania to sprawa groszowa, więc po co wydawać 4 razy więcej w Starbucksie, skoro samemu możecie przygotować Frappucino, czy Refresher? :) Poza tym, znajdziecie tutaj przepis na lemoniadę, jakiej nigdy nie próbowaliście! Od razu uprzedzę pytania, słoiczek jest z Tigera.
Niepowtarzalna lemoniada!

Niektórzy mówią, że to najlepsza jaką kiedykolwiek pili, a inni dodają, że w smaku przypomina Fantę. Wszystko, czego potrzebujecie do jej wykonania to:
- 2 pomarańcze,
- 2 cytryny,
- woda gazowana,
- listki mięty,
- lód,
- 2 łyżki cukru;
Do dzbanka nalej wodę. Wyciśnij sok z 2 pomarańczy oraz 1,5 cytryny. Pozostałą połówkę pokrój w plasterki, a następnie w połówki lub ćwiartki. Osłódź wg uznania (najlepiej 2-3 łyżki cukru trzcinowego) Dodaj kilka listków mięty dla smaku i wrzuć kostki lodu.
Berry Refresher!

- woda mineralna
- herbata hibiskusowa (suszone kwiaty)
- dużo lodu
- herbatka w proszku o smaku malinowym
- cukier trzcinowy
- listki mięty
- opcjonalnie - syrop malinowy
Zaparz herbatę, posłódź wg uznania, następnie dolej wody (proporcja 1:1). Dodaj ok. 2 łyżeczki herbatki w proszku, możesz dodać też syrop malinowy. Do kubka wrzuć kilka kostek lodu, a następnie zalej herbatą i dodaj kilka listków mięty. W Starbucksie, Refresher jest podawany z malinami - możecie tego również spróbować. Z pewnością świetnie sprawdzi się w upalne dni. Smacznego!
Frappuccino!

- lody (czekoladowe/truskawkowe/waniliowe)
- mleko
- kakao (w przypadku Frappa truskawkowego - syrop malinowy, a waniliowego - syrop waniliowy, taki jak np. do kawy)
- lód
- bita śmietana
Wszystkie składniki wrzuć do blendera i wymieszaj. Podawaj udekorowany wg własnego uznania (bita śmietana/polewa/posypki). Gotowe!